Starten met een duurzamer huis

Samenvatting Artikel

Starten met een duurzamer huis feature image 02

Wil jij starten met een duurzamer huis? Veel mensen die hun droomwoning willen realiseren hechten steeds meer belang aan duurzaamheid. Een duurzame woning is in meerdere opzichten namelijk zeer fijn wonen. In dit artikel vertellen wij je welke stappen je kunt nemen om je huis duurzaam te maken. Lees snel verder en ga meteen aan de slag!

Kies voor zonnepanelen

Plaats je zonnepanelen, dan neem je al een grote stap naar een meer duurzame woning.
Met zonnepanelen ben je zeker van duurzame energie. Ook zal je deze investering uiteindelijk terugverdienen. Goed om te weten, is dat een huis met zonnepanelen meer waard is dan een huis zonder. Als je uiteindelijk weer je huis wilt verkopen, kun je hier dus een hogere prijs voor krijgen.

Laat je huis isoleren

Met goede isolatie zorg je ervoor dat je woning een stuk duurzamer wordt. Een goed geïsoleerde woning is waar gezond wonen start. Je kunt ervoor kiezen je dat te isoleren, maar ook zorgen voor dubbelglas is aan te raden. Daarnaast is het aan te raden om je muren te isoleren. Als je spouwmuren niet geïsoleerd zijn, kun je deze vaak op een goedkope manier van isolatie voorzien. Indien je je spouwmuren niet kunt isoleren, kun je ook isoleren langs de buitengevel.

Plaats een warmtepomp

Een warmtepomp plaatsen is zeker een aanrader. Met een warmtepomp wordt zowel de verwarming als de elektriciteit geregeld. Hierdoor maak je minder gebruik van fossiele brandstoffen en stop je sneller met gas. Een warmtepomp is een duurzame investering die ervoor zorgt dat de waarde van je huis tevens omhoog zal gaan. 

Kies voor duurzame meubels

Maak de keuze voor duurzame meubels, want zonder is jouw huis niet duurzaam. Duurzame meubels zijn meubels die milieuvriendelijk zijn, grondstoffen besparen en niet snel slijten. Dit kunnen ook tweedehands meubels zijn. Deze belasten grondstoffen namelijk minimaal. Bekijk eens wat je al in huis hebt staan en wat je eventueel online of in de kringloop zou kunnen vinden. Het is zeker aan te raden tweedehands meubels een tweede leven te geven. Door ze van een nieuw likje verf te voorzien, kunnen ze weer een ronde mee. Je zal snel zien wat voor positiefs dit voor jouw interieur kan doen. 

Kies voor duurzame verlichting

Denk ook aan duurzame verlichting. Misschien heb je nog oude gloeilampen hangen. Deze kun je het beste vervangen voor LED verlichting. Deze verlichting is zeer duurzaam en in diverse toepassingen verkrijgbaar. Zo heb je zelfs LED verlichting voor trappen. Er is ook speciale LED verlichting die alleen aangaat als dit nodig is, waarbij gebruik wordt gemaakt van slimme sensoren. Zo bespaar je nog meer energie en heb je altijd op het juiste moment en de juiste plek verlichting. 

Haal groen in huis

Een duurzaam huis kan niet zonder groen. Planten passen helemaal bij de hedendaagse interieurtrends en hebben diverse voordelige eigenschappen. Ze zorgen niet alleen voor meer sfeer, maar kunnen ook de lucht zuiveren. Ook gaan planten lang mee. Wat je ook kunt doen, is buiten planten plaatsen door een groendak aan te leggen. Dit draagt bij aan een beter geïsoleerde woning. Ook zorgt dit voor meer verkoeling in de tuin in de zomermaanden.

Hoe ga jij jouw huis duurzamer maken?