Gas besparen? Dat doe je zo

Samenvatting Artikel

Gas besparen feature image 01

Wist je dat er veel gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen om energie op te wekken? Denk bijvoorbeeld aan het koken op een gasfornuis, het rijden in een auto of het verwarmen van je woning. De energiekosten worden steeds hoger, wat een groot nadeel is voor jouw portemonnee. In dit artikel lees je alles over hoe je gas kunt besparen. 

1. Gebruik minder vaak de vaatwasser

Alhoewel de vaatwasser gemakkelijk in gebruik is, gebruikt het enorm veel energie. Dit verschilt natuurlijk per persoon. Als je de vaatwasser meerdere malen per dag aanzet, terwijl deze niet vol is dan verbruik je veel energie. Wacht met het aanzetten van de vaatwasser tot deze helemaal vol is. Of, ga eens ouderwets afwassen met een afwasborstel. Hierbij was je alle vieze vaat in één keer met een sopje. Vervolgens droog je deze af met hooguit twee theedoeken. Het kost misschien wat meer tijd, maar het bespaart je wel energiekosten.

2. Investeer in duurzame verwarming

Steeds vaker worden radiatoren vervangen voor duurzame verwarmingen, zoals infrarood verwarming. Infrarood verwarmingen worden steeds populairder en geeft een warmte af die aanvoelt als zonnestralen. Het vermindert de luchtvochtigheid in een ruimte en eventuele allergieën. Daarnaast zijn er verschillende soorten infrarood verwarmingen, zoals: sunjoy infrarood verwarming, sunpower infrarood verwarming of thermoup infrarood verwarming. Sunpower infrarood verwarming zijn panelen die een aangename warmte geven. Bovendien is deze verwarming geschikt voor zowel continue verwarming als voor bijverwarming. 

3. Zet de thermostaat lager

Staat jouw thermostaat op 22 graden? Zet deze dan lager. Dit betekent natuurlijk niet dat je de thermostaat op 15 graden moet zetten en kou moet gaan lijden. Door het verlagen van de temperatuur, verminder je het gasverbruik van je verwarming. Het lager zetten van de thermostaat op een consistente temperatuur voor gedurende langere periodes is effectiever dan het aan en uitzetten van de verwarming. Sommige mensen vinden het comfortabeler om de thermostaat op een lagere temperatuur te zetten tijdens de nacht of als ze niet thuis zijn, omdat ze dan minder warmte nodig hebben. 

4. Ga korter douchen

Wie vindt het nou niet heerlijk om voor het douche de kraan alvast aan te zetten, zodat je onder een warme douche kan stappen. Daarnaast wil je zo lang mogelijk onder de douche staan. Dit is alleen niet goed voor het gasverbruik van je waterverwarmer. Ga korter onder de douche staan dan dat je gewend bent, zo bespaar je weer gas. Bovendien wordt het meeste gas verbruikt als je de kraan eerst een aantal minuten laat aanstaan voor de juiste temperatuur. Zet jij alvast de kraan aan voor de juiste temperatuur? Probeer gelijk onder de douche te springen. Aan alles wen je, zelfs die ene minuut dat het koud is onder de douche. 

5. Het huis isoleren

Voorkom overbodig gasverbruik door je huis goed te isoleren. Denk hierbij aan het isoleren van je dak, spouwmuren, de vloer en de ramen. Een goede isolatie helpt om warmteverlies tegen te gaan. Raadpleeg een professional voordat je besluit om je huis te laten isoleren. Zij weten precies wat voor isolatie je huis nodig heeft. Bovendien bespaart een goede isolatie je geld, maar natuurlijk ook gasverbruik. Je hoeft niet onnodig de verwarming hoger te zetten, aangezien de warmte in het huis blijft. 

Gas besparen? Dat doe je met deze tips zeker. Een klein begin is al het halve werk, begin dus zo snel mogelijk met het besparen van gas. Gebruik de vaatwasser minder of efficiënter, laat je huis isoleren of investeer in duurzame verwarming. Alle kleine beetjes helpen om gas en energiekosten te besparen.